Osallisuuden aika tarjoaa ammattilaisten tueksi materiaalia monenlaisessa muodossa. Löydät sivulta luettavaa, kuunneltavaa, pelattavaa ja seinälle laitettavaa. Materiaalia saa ladata itselleen ja jakaa vapaasti. Mikäli latauspainike ei toimi, pääset linkkeihin myös klikkaamalla osioiden kuvia!
Avohuolto-ryhmän kooste
Koosteessa, joka on koottu lastensuojelun avohuollon ja perhesosiaalityön kehittämisryhmästä, käsitellään varhaisen tuen, avohuollon ja perhesosiaalityön palveluiden ja tukitoimien toimivuutta, riittävyyttä sekä kehittämismahdollisuuksia.
Ryhmään osallistui neljä lastensuojelun kokemusvanhempaa. Kehittämistyön keskustelut avasivat oven laajaan maailmaan, jossa keskiössä ovat ihmisten tarinat, kohtaamiset ja yhteistyö. Kooste käsittää teemoja, jotka heijastavat elämän eri sävyjä ja monimuotoisuutta. Koosteen teemat nousevat esiin yksilöiden ja perheiden tarpeista.
10 vinkkiä seksuaali-kasvatukseen sijaishuollossa
Syksyllä 2022 Osallisuuden aika järjesti Ammattilaisen illan, jossa ammattilaiset ja kokemusasiantuntijat pohtivat yhdessä teemaa seksuaalisuus sijaishuollossa.
Onnistuneen illan ja hyvien keskustelujen pohjalta syntyi huoneentaulu, jonka voi laittaa esimerkiksi sijaishuoltoyksikön seinälle.
10 vinkkiä nuoren kohtaamiseen ammattilaisille
10 vinkkiä ammattilaiselle nuoren kohtaamiseen on kokemusasiantuntijoiden Nuorten kehittäjäryhmässä luoma juliste. Se on luotu OA:n nuorten koostamien vinkkien pohjalta ja uudistettu yhdessä Barnavårdsföreningenin Oman elämäni supertähti-hankkeen kanssa.
Yhteistutkimisen opas sosiaalityöhön
Oppaassa kerrotaan yhteistutkimisen periaatteista ja annetaan käytännön vinkkejä yhteistutkimiseen. Yhteistutkimisen ideana on hyödyntää palveluiden käyttäjien ja ammattilaisten kokemustietoa sosiaalityön ja sosiaalipalveluiden kehittämisessä. Yhteiseen toimintaan osallistuvat palvelunkäyttäjät voimaantuvat tullessaan kuulluksi ja päästessään vaikuttamaan.
Osallisuuden ajan keskeisenä työskentelymuotona on yhteiskehittämisen menetelmä, jossa lastensuojelun asiakasnuoret, eri alojen ammattilaiset, opiskelijat sekä tutkijat kehittävät tasaveroisina palveluita asiakaslähtöisempään suuntaan. Tieto syntyy yhteistoiminnallisesti. Tämä toimintatapa on poikkeuksellinen ja juuri tähän perustuu Osallisuuden ajan erityisyys.
MOOC: Nuorten kohtaaminen
(1 op)
Suuri osa sosiaali-, terveys-, kasvatus- ja opetusalojen ammattilaisista tekee kohtaamistyötä päivittäin. Kohtaamisen taidot voivat olla avainasemassa asiakkaiden haasteiden ratkeamisessa – ne ovat edellytys esimerkiksi sille, että nuori voi kokea saavansa apua ja tukea erilaisissa ja moninaisissa elämän haasteissa. Hyvät kokemukset voivat johtaa avun saamiseen jo varhaisessa vaiheessa, kun toisen ihmisen aito, empaattinen ja ymmärtäväinen kohtaaminen herättää toivoa ja luottamusta ammattilaisiin.
Opintojakso on toteutettu yhteistyössä Turun yliopiston Sote-akatemian, Turun ammattikorkeakoulun, Tukenasi ry:n, Auta lasta ry:n ja Osallisuuden aika ry:n kanssa. Opintojakso on myös osa Turun yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston Osaamispuu®-yhteistyötä.
Yhteisön kokemuspeli
Osallisuuden aika on on yhdessä Soccan kanssa kehittänyt Yhteisön kokemuspelin, joka on erityisesti lastensuojelulaitoksiin tarkoitettu lautapeli, jonka avulla lapset, nuoret ja työntekijät voivat keskustella ja arvioida lapsen ja nuoren arkea ja kokemusta omasta elämästään.
Peli tarjoaa konkreettisen apuvälineen ja keskustelun avaajan, jonka avulla jokaisella lapsella ja nuorella on mahdollisuus vaikuttaa yhteisöön, jossa hän elää. Oikeita ja vääriä vastauksia ei ole ja tavoitteena on, että pelin avulla voidaan puhua aiheista, joista ei välttämättä muuten puhuta. Peliä voi pelata kaikkien yli 7-vuotiaiden lasten ja nuorten kanssa ja peli on tarkoitettu myös laitoksen työntekijöille.
Osallisuus lasten-suojelussa
-podcast
Podcast-sarjasta on ilmestynyt kolme kautta, joista ensimmäisessä kokemusasiantuntijat keskustelevat lastensuojelua koskettavista teemoista. Toisella kaudella kokemusasiantuntijat saavat vieraakseen ammattilaisia, joiden kanssa käsitellään lastensuojelun kaarta. Kolmas kausi menee samalla dialogisella tyylillä, mutta aiheena on lastensuojelun erilaiset ilmiöt.
Lastensuojelun aakkoset
Osallisuuden ajan kehittäjäryhmä kokosi vuonna 2017 yhteen lastensuojelun aakkoset. Aakkosten tarkoituksena on avata lastensuojeluun liittyviä termejä ja ilmiöitä erityisesti nuorten näkökulmasta sekä esimerkiksi tarjota vinkkejä jaksamiseen ja ammattilaisille.
Lastensuojelun aakkoset on julkaistu ensimmäisen kerran jouluna 2017 Osallisuuden ajan Instagram-tilillä.
10 vinkkiä arvokasvatukseen sijaishuollon ammattilaisille
Vinkit ovat on saaneet alkunsa Nuorten Turvasatama -hankkeen ”Arvokasvatus aka. Elämän tärkeät asiat” -ryhmässä, jossa nuoret kokoontuivat yhteisten tavoitteiden äärelle: saivat äänensä kuuluviin ja jakoivat näkemyksiään siitä, kuinka ammattilaiset voivat parhaalla mahdollisella tavalla auttaa nuoria tunnistamaan ja nimeämään erilaisia arvoja/arvostuksia sekä elämään niiden mukaan.
Arvokasvatusopas sijaishuollon ammattilaisille
Opas on saanut alkunsa Nuorten Turvasatama -hankkeen ”Arvokasvatus aka. Elämän tärkeät asiat” -ryhmässä, jossa nuoret kokoontuivat yhteisten tavoitteiden äärelle: saivat äänensä kuuluviin ja jakoivat näkemyksiään siitä, kuinka ammattilaiset voivat parhaalla mahdollisella tavalla auttaa nuoria tunnistamaan ja nimeämään erilaisia arvoja/arvostuksia sekä elämään niiden mukaan.
Opas itsenäistymiseen
”Nää on neuvoja aikuisille et miten neuvot nuorta olemaan pilaamatta elämäänsä”
Opas on koostettu keväällä 2024 Osallisuuden ajan lastensuojelun kokemusasiantuntijanuorten ohjatun ryhmäkeskustelun pohjalta. Ryhmäkeskustelussa oli mukana myös sosiaalityön professori Riikka Korkiamäki Tampereen yliopistosta, ja keskustelua ohjasi Osallisuuden ajan työntekijä.
3 kertaa 3 – Näkökulmia lastensuojelun työntekijöiden pätevyyteen
Syksyn 2024 ensimmäisen dialogi-illan 3 kertaa 3 -koosteessa pureudutaan työntekijäpulasta kärsivän lastensuojelun työntekijöiden pätevyyteen opetushenkilöstön, asiakasnuorten ja ammattilaisten näkökulmasta.
3 kertaa 3 on Osallisuuden ajan julkaisusarja, joka kokoaa eri ilmiöiden ympärille rakennettujen, vahvaan dialogiin perustuvien yhteiskehittämistilaisuuksien oivalluksia ja havaintoja. Dialogeissa keskustelijat kokoavat aiheeseen liittyen kolme keskeisintä viestiä kolmesta eri näkökulmasta.