Siirry suoraan sisältöön

Kesä lastensuojelussa

  • tehnyt

Kesätyöntekijämme Vera haastatteli Teinilän lastenkodin ohjaaja Jemina Halttusta kesästä lastensuojelussa. Halttusella on takana neljän vuoden kokemus lastenkodissa työskentelystä. Lisäksi Vera haastatteli juttuun kehittäjäryhmän nuorta, KayKayta, jolla on omakohtaista kokemusta kesästä lastensuojelussa ja sijaishuollossa. Jutun kuvituksen on piirtänyt Lila 9v, joka voitti Osallisuuden ajan piirrustuskilpailun ja sai palkinnoksi Linnanmäen rannekkeen.

Pysyvätkö mielenterveyspalvelut yhtä kattavina ja tavoitettavissa kesäisin?

Jemina: On paljon niukemmin saatavilla kesäisin, toki lastenkodissa voidaan tarpeen tullen auttaa, mutta koulutustaso ei ole siihe riittävä. Nuorten omat nuorisopsykiatrit usein kesäisin lomalla ja muuten hoito juttuja harvassa.

Kaykay: Kyllä, ainakin psykologit ovat hyvin tavoitettavissa, mutta ei ole kokemusta muista palveluista.

Entä voiko kesät olla joillekin nuorille yksinäistä aikaa? Vai onko kesä nuorille ennemminkin helpottavaa aikaa?

Jemina: Kaikki nuoret ovat erillisiä yksilöitä ja se riippuu hyvin paljon siitä. Juhlapyhinä, kuten jouluna tai juhannuksena nuorissa voi havaita enemmän yksinäisyyden tunteita. Kesä ei juurikaan vaikuta asiaan. Kesällä on vähän rennompaa ja osa nuorista saattaa päästä kotiin viettämään kesää.

Kaykay: Voi helposti olla yksinäistä kesäisin, koska tosi moni nuorista menee kesällä kotilomille koko kesän ajaksi, jolloin laitoksessa ei välttämättä ole muita innokkaita nuoria lähtemään esimerkiksi retkille. Onneksi tänä vuonna tuli usea nuori laitokseen kesällä, jolloin ei ole niin yksinäistä.

Käyttävätkö nuoret kesäisin enemmän päihteitä?

Jemina: Tämäkin on yksilöllistä, mutta onhan se helpompaa jäädä esim. kesäiltana pyörimään porukoihin, joissa saatetaan käyttää päihteitä. Ja kesäisin tietty paremmat ilmat sekä vapaampi olo.

Kaykay: Kyllä, hyvin todennäköisesti.

Pystyvätkö ohjaajat tekemään retkiä nuorten kanssa esim. Linnanmäelle, ulkomaille, tai kulttuuritapahtumiin?

Jemina: Meillä pyritään joka osastolla tekemään kaikkea, erityisesti mitä nuoret toivovat ja haluavat. Tilanne riippuu myös osaston tilanteesta, jos esimerkiksi osastolla on jokin väkivaltatilanne – silloin ei tietenkään ole helppoa lähteä retkeilemään, mutta muuten kyllä.

Kaykay: Kyllä, se riippuu paljon nuorista ja heidän aktiivisuudestaan, että jos nuoret eivät halua lähteä retkille niin eihän niille kannata turhaan lähteä. Ohjaajat kyllä pitävät retkistä kiinni jos edes yksi innokas nuori haluaa mennä.

Onko lastenkotien välillä eroa retkissä ja muussa kesänvietossa?

Jemina: Ei juurikaan, molemmissa pyritään toimimaan nuorten toiveiden mukaan. Kuitenkin on pientä eroa esim. erityistason ja perustason laitoksissa, sillä perustason laitoksissa on rauhallisempaa ja enemmän yhteistyökykyisiä nuoria, jolloin on resursseja lähteä retkeilemään. Retkiä on mm. Särkänniemeen ja eri Helsingin kaupungin tarjoamille leireille.

Kaykay: Eri lastenkodeissa tehdään enemmän tai vähemmän retkiä riippuen nuorista.

Onko nuorilla mahdollista käydä kesätöissä? Onko lastenkodeilla yhteyksiä, joita voisi hyödyntää kesätöiden saamisessa?

Jemina: Lastenkodeissa on hyvin paljon yhteyksiä sekä toive siitä, että kaikki nuoret saisivat kokea työelämää ja itsenäistyä. Esimerkiksi Helsingin Kaupungin kesätöistä osa menee lastenkodin nuorille. Ohjaajat tukevat ja edistävät hyvin paljon nuorten kesätyöhaku -prosessia, käydään esim. yhdessä paikanpäällä kysymässä. Nuori saa tietenkin kesätöissä omaa rahaa käyttöönsä joka edistää itsenäistymistä. Lastenkodeissa pyritään kannustamaan kesätöihin, mutta aina tietenkin otetaan huomioon nuoren mielenterveys ja se, että onko nuorella voimavaroja tehdä kesätöitä.

Muuttuuko ilmapiiri kesäisin lastenkodeissa?

Jemina: Hieman huomaa, että nuoret ovat huumorintajuisella ja pirteämmällä tuulella. Muuten ilmapiiri ei katso vuodenaikaa, vaan enemmänki sitä, jos joku alkaa esim. oireilemaan, jolloin tietenkin kaikki muutkin alkavat oireilemaan ja ilmapiiri muuttuu.

Kaykay: Osa nuorista, jotka käy esim. kesätöissä saattaa olla vähän ärtyneempiä ja väsyneempiä. Myös se, että vakio-ohjaajia on pois ja sijaisia tulee enemmän vaikuttaa ilmapiiriin.

Lähteekö nuoria hatkaan kesäisin enemmän?

Jemina: Kyllä käytännössä, sillä ulkona on helpompi olla, mutta tätä ilmiötä ei juurikaan ole.

Pystytkö kuvailla omaa kokemustasi kesänvietosta lastenkodissa?

Kaykay: On ollut hyvä kokemus. Oman sosiaalisuuden ansiosta omaohjaajat ovat mahdollistaneet retkiä kanssani. Lastenkodissa toteutetaan mahdollisimman paljon, oli se sitten leffaan meno tai isompi retki.

Entä missä on vielä parannettavaa?

Kaykay: Epäaktiivisempia nuoria saataisiin eri keinoilla osallistumaan ja toimintaan mukaan. Myös tilanteet, joissa molemmat omaohjaajat ovat pois/lomalla samaan aikaan täytyy saada estettyä kokonaan, vaikka se on harvinaisempaa.

Mistä olet erityisesti pitänyt kesässä tai onko sinulla jokin hyvä muisto, jossa lastenkoti on ollut mukana?

Kaykay: Yleinen kokemus ollut hyvä ja olen saanut paljon apua kesätöiden kanssa, on ollut paljon retkiä ja hengailua!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *